Midi-Pyrénées

Midi-Pyrénées  (de nieuwe naam is Occitanie, Midi-Pyrenees is samengegaan met de Languedoc Roussillon) 

 

Midi-Pyrénées is groter dan Nederland en zeer gevarieerd. Noordelijk vindt u in het departement Lot, waar u culinair geniet van de wijnen van hoofdstad Cahors, truffelgerechten ende heerlijke kaas van het tegen de rotsen gebouwde Rocamadour. Veel natuurschoon vindt u onder meer in de vallei van de Dordogne bij Soulliac en op de hoogvlakte Causses du Quercy. U kunt mooie kajaktochten maken op de rivier Truyère. Dat geldt ook voor de Gorges du Tarn in het naburige departement Aveyron. Het is veelzijdig, met een unieke verzameling menhirbeelden in hoofdstad Rodez, grootse natuur in de Grands Causses en het vulkanisch gebied Aubrac, de hoogste brug van Europa over de Tarn bij Millau en niet te vergeten de blauwe kazen Roquefort en Bleu des Causses. Uit Laguiole komen de wereldberoemde messen. 

Veel culinair genot biedt het iets zuidelijker gelegen departement Gers met onder meer armagnac en foie gras. Gevogelte is ook een specialiteit in het heuvelachtige departement Tarn-et-Garonne, waar drie rivieren doorheen lopen. Bezoek het historische plaatsje Moissac en geniet van de gelijknamige wijn. Kenmerkend voor het daarnaast gelegen departement Tarn zijn de wijngaarden bij Gaillac, rode stad Albi met het museum over de Franse kunstschilder Toulouse-Lautrec en het op een bergtop gelegen plaatsje Cordes sur Ciel. 

Flink de bergen in kunt u in de departementen Hautes-Pyrénées, Haute-Garonne en Ariège. Maak een wandeling in het keteldal Cirque de Gavarnie en geniet daarna van een goed glas Madiran en van Aligot, een geliefd gerecht onder de vele lopers van de bedevaartroute Santiago de Compostela. Ook een bezoek aan de beroemde bedevaartsplaats Lourdes en de muurschilderingen in de grotten van Niaux mag niet op uw vakantielijstje ontbreken. In de regionale hoofdstad Toulouse begint het 250 kilometer lange Canal du Midi, aangelegd in de 17e eeuw, goed voor veel fiets- en vaarplezier.

le_gouffre_de_padirac_-_lot_tourisme-gouffre_de_padirac_j.c.lemee_-002
le_gouffre_de_padirac_-_lot_tourisme-gouffre_de_padirac_j.c.lemee_-002
1880282-image18887948
1880282-image18887948
gourdon
gourdon